Programele naționale „Comerț & Servicii”, „Microindustrializare – Fabricat în România” și „Accelerare a dezvoltării IMM-urilor”, lansate spre consultare publica!

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a lansat miercuri, 16 august a.c., spre consultare publică, procedurile de implementare aferente programelor naționale „Comerț & Servicii”, „Microindustrializare – Fabricat în România” și „Accelerare a dezvoltării IMM-urilor”. Noile ediții au drept obiectiv susținerea investițiilor și creșterea competitivității IMM-urilor, precum și încurajarea digitalizării și transformării verzi a acestora, printr-o schimbare de paradigmă, în ceea ce privește mecanismul de acordare a sprijinului financiar.

Astfel, cele trei programe, diferențiate doar prin activitățile țintă cărora li se adresează, vor fi implementate cu componentă de primă de capital pentru creditele de investiții acordate de băncile partenere, pentru cheltuielile eligibile de retehnologizare, achiziția de echipamente noi și performante pentru eficientizarea energetică a activității, tehnologii, echipamente, sisteme, soluții sau servicii de colectare, reciclare, reutilizare a deșeurilor industriale și la fel de importante, cheltuieli de digitalizare a afacerilor.

Complementaritatea între măsuri, în ceea ce privește activitățile țintă, respectiv producție pentru programul „Microindustrializare – Fabricat în România”, comerț și servicii pentru măsura dedicată acestor sectoare, dar și separat IT, construcții, HoReCa și servicii medicale pentru programul de accelerare, acoperă întreaga paleta de activități eligibile pentru schemele de ajutor de minimis, oferind firmelor cu o vechime mai mare de 2 ani pârghii de investiții în activitatea proprie indiferent de sectorul pe care activează.

Valoarea primei de capital va fi de maximum 500.000 lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente unui credit de investiții contractat de la instituția de credit parteneră, iar valoarea creditului de investiții solicitat prin program nu poate fi mai mică de 250.000 lei. Bugetele alocate celor trei scheme de ajutor sunt în valoare de 74,5 milioane de lei pentru programul „Comerț și Servicii”, 85 milioane lei pentru „Microindustrilizare – Fabricat în România” și 52 milioane lei pentru programul „Accelerare a dezvoltării IMM-urilor”.

Se estimează un număr de 149 beneficiari pentru programul „Comerț și Servicii”, 170 pentru „Microindustrilizare – Fabricat în România” și 104 pentru programul „Accelerare a dezvoltării IMM-urilor”.

Propunerile, sugestiile și opiniile privind cele trei proceduri se pot transmite până luni, 28 august a.c. (inclusiv).

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.